Őrizzük a lángost!
takarekoskodj | 2013-07-16 06:46 | MÓDOSÍTVA 2013-07-15 11:54
Melyik a nyár, a strandolás, a balatoni vakáció, a vállalati üdülők és a gyerektáborok legnépszerűbb eledele? A világ egyetlen fej nélküli hala, a hekk? A mobil alumíniumfazékból árult főtt kukorica? Az ízes-túrós-kakaós-diós-nutellás palacsinta? Vagy a hungarikumok családjába tartozó lángos? Mi ez utóbbira szavaztunk, ezért az elmúlt hetekben bejártuk a forró-olajszagú büfék környékét, és egy eddig nem említett, különleges takarékossági módra hívjuk fel a figyelmét.
Itt a csúcsszezon. A belvárosok kiürülnek, a forróságban lágy masszává olvadt aszfalt helyett papucsaink a strandok zöld gyepét tapossák. Ha megéhezünk, felkerekedünk, ingóságainkat törölközőbe csavarjuk, sorbaállunk, elmélyedve választunk, türelmesen kivárjuk, faasztalhoz ülünk, élvezzük, hogy egy hétre mi lehetünk az élet császárai. Ha a lángosunk friss-ropogós, fokhagymával erősen megszórt, valódi tejföllel és reszeltsajttal púpozott, már nem is gondolunk otthon hagyott gondjaink halmaira, csak zsírpapírral urasan megtöröljük szánk szélét, és egy műanyagpoharas sörrel a kezünkben a naplemente mellett, békaszerenád kíséretében romantikázunk egy nagyot.
Na, de elég a nyáresti szentimentalizmusból, térjünk vissza racionális énünkhöz, és beszéljünk ismét a 4 hónapja önként választott témánkról, az ésszerű gazdálkodásról. Igaz, ezúttal a takarékosság egy sajátos formáját igyekszünk körbejárni a népszerű lángos kapcsán. „Két forint a forró lángos, éljen soká Kádár János!” – szólt a korabeli rigmus, de a fémpénzen vett boldogság esélye nem csak azért csekély manapság, mert a pártfőtitkár már rég halott, hanem mert az időközben eltelt majd negyedszázadban a kettes után már többnyire két nulla is áll a lángos szó mellett, az ártáblán.
Szinte egy nagy nemzeti árkartell sejlik fel, ha az ember Battonyától Nemesmedvesig, a Fény utcai Piactól a balatonszemesi szabadstrandig feltérképezi a büfék lángoskínálatát: 190-290 forintért lehet bárhol hozzájutni a vágyott csemege alapváltozatához. Aki tejföllel kívánja, annak átlagosan 50 forintot kell még leszurkolnia a pultra, aki reszeltsajtot is szeretne hozzá, annak az ebédje 320-390 forintba fog kerülni. És azok a a gourmet fogyasztók, akik pörcöt, virslit, káposztát is szeretnének rápúpoztatni vagy esetleg beletöltetni a nyári kedvencbe, azoknak 410-550 Ft közötti összeggel kell könnyíteniük pénztárcájukon.
De hol itt a takarékosság? Hiszen alig van különbség az árakban, nyaraljunk akár a magyar tenger mellett, a Dagályban, a rakamazi víztározó partján vagy Tokajban... Hát, itt jön a mai különleges takarékossági ajánlat! Úgy spóroljunk, hogy közben úrként fogyasztunk! Ha már kiadjuk a pénzt a lángosért, akkor olyat együnk, amely nem kínai porból készül, nem többnapos avas-égett olajban sül, nem túlvizezett frissföllel és tejsavóból-szójából gyorskészített pizzafeltéttel öntik nyakon, hanem igazit, minőségit, finomat! Igen, kérem, ez is az ésszerű gazdálkodás egy, belátom, szokatlan, kevéssé átgondolt formája: a rosszért fizetni ugyanis pénzkidobás, a jót megfizetni okos gazdálkodás!
Éppen ezért a továbbiakban inkább azokat a lángoslelőhelyeket sorolom fel, ahol racionális döntést tudunk hozni, és kiadásunkért cserébe emlékezetesen ízes falatokat kaphatunk be. Következnek az ország legjobb lángosai:
- Fény utcai Piac, 3. emelet, a kávézóval szemben
- 58-as Lángoskert, Zugligeti út 101.
- Széplaki lángos, Balatonszéplak-felső
- Tokaji lángosbüfé
- Móló Büfé, Tihany, hajókikötő
- Újpesti Piac
- Budapest-Budaörs határában, a virágpiac mellett
- Káptalantóti piac, Káli-medence
- Vera Néni Lángosa, vecsési piactér
- Gyáli Nagypiaci Lángos Büfé
- Gyuri Lángos, Alsóörs
- Dénes lángossütő, Dorog
- Marika Büfé, Balatonföldvár
Figyelem: A lista a nyaralás nyugalmának megzavarására alkalmas, szubjektív elemeket is tartalmazhat, ezért kérem Önöket, írják meg nekem saját tapasztalataikat, személyes kedvenceiket, egyéni listájukat! És ne feledjék, az "ungarische langos" népszerűsége ma már határainkon kívül is jelen van, legyen szó Németországról, a képen látható Svédországról vagy akár Londonról!
Addig is jó étvágyat kívánok!
Kriaszter Attila